Bullet Journal – ett sätt man kan göra det på

Jag tror att vi är många scrappare som länge haft kalendrar eller almanackor att skriva i samt dekorera. Själv köpte jag alltid Sparbankens almanacka i A6-format. Det var fina framsidor och eftersom jag prenumererade på Kalle Anka & Co hade jag en stor hög med stickers som prydde mina veckor. 🙂
När jag gick i gymnasiet köpte jag kalendrar i A5-format och fortsatte att dekorera. När jag blev lärare var det lärarkalendern som gällde. Jag har haft Filofax och många andra liknande koncept.

2018/2019 såg jag att det var fler och fler som nämnde Bullet Journal. Jag ska nu försöka förklara rätt och kortfattat.
Bullet Journal handlar om att planering, dokumentering, listor, m m, inte ska ta så lång tid. Man kan göra en planering för en månad, en vecka, precis hur man känner att det passar en själv bäst. Nästa uppslag kanske då är en att göra-lista. Det tredje notering om senaste mötet på jobbet. Grundtanken är oavsett att BJ inte ska kännas övermäktigt och ta massor med tid och att man ska känna att man har allt samlat i en och samma bok.

Det första man bör börja med är att köpa en tjockare anteckningsbok. Tjockare för att man oftast vill kunna få plats för ett helt år i den. Men det finns de som vill ha tunnare och inte har några problem att börja på en ny när den första är slut. Det finns många olika sorter och storlekar att välja mellan. Det finns linjerade och det finns prickiga där man själv kan rita i rutor, doodla, m m. Det andra är att välja pennor som inte blöder genom till baksidan. Olika märken har olika tjocklekar på sina papper.

Tycker du om din handstil och är duktig på att rita, kör på! Är du som jag, som har skakiga händer och inte är så bra på att rita, finns det stämpelset man kan köpa och använda. Ett tips om du har Instagram är att söka på #bulletjournal. Pinterest med samma hashtag är ett annat ställe. Det finns många tips och uppslag på hur man kan göra. Men det viktiga är att inte känna att ”så fint kan inte jag göra så jag låter nog bli det”. Bullet Journal, oftast förkortat BuJo, ska inte kännas övermäktigt utan roligt och bra. Det är meningen att den ska spara tid genom att du har allting samlat på ett ställe och det är du själv som väljer hur avancerat och hur mycket tid du vill lägga på att dekorera. Precis som allmänt i scrapbooking finns det inget rätt eller fel. Du väljer själv hur mycket tid du vill och kan spendera på den.

Jag tänkte visa två olika veckor, från en vecka på ett uppslag i det enklaste laget, till en vecka uppdelad på två uppslag, där jag använt lite produkter och därmed använt mer tid. Jag tycker personligen att det är avkopplande att sitta och dekorera lite till en vecka, medan en lista blir mer ”ren” och klassisk.

Som ni ser ovan har jag delat in veckan i åtta rutor för att få hyfsat lika stora dagar samt en att göra-ruta. Där kan man skriva in saker som behöver göras i veckan men som inte är bestämda till en viss dag.
Det finns en bok om BuJo där författaren även använder ikoner som han ritar för att hålla koll på olika saker. Boken heter Bullet Journal Metoden av Ryder Carroll. Det är absolut inget måste att läsa boken för att kunna skapa sin egen BJ, bara ett tips för den som fördjupa sig lite.

Något att tänka på när man funderar på när man ska ”rita” en vecka är hur stort eller litet man skriver. Vissa kanske bara behöver en sida för en vecka. Andra behöver ett uppslag. Jag, som gärna skriver ganska stort, har kört enl den första bilden (fast med dekorationer) men känt att det ibland blir lite trångt. Och är du en person som har många möten, eller tider att komma ihåg, kan en större yta/dag vara en bra lösning. Men det är sådant man kan testa sig fram i sin BuJo. Den är ju bara till för dig. Det är inte tänkt att någon annan ska titta i den, så hur du testar dig fram till vad som passar dig bäst är det bara du som vet. 🙂

Jag började med att sätta washitejp överst, fast med lite utrymme för att kunna skriva vilken vecka det handlar om. När jag började med BJ började jag även att använda mina washitejper mycket mer. Gärna lite efter årstid och högtider. Och som den galning jag är, har jag såklart köpt fler tejper också. Kan man ha för mycket av något i vår hobby? 😉

Washitejpen satte jag från ena sidan till den andra och skar sedan i tejpen i skarven för att uppslaget kan öppnas upp lättare.
Sedan började jag stämpla den lilla etiketten där veckonumret skulle stå. I backspegeln skulle jag stämplat först och satt tejpen sedan. Saker man lär sig. 🙂
Sedan använde jag en linjal och delade upp uppslaget i fyra delar som blev fyra veckodagar. Jag stämplade dit en magnoliablomma. Eftersom jag använde vattenbaserade pennor stämplade jag med VersaFine som är en vattenfast stämpel.
Medan den torkade stämplade jag dagarna. I setet finns ju även siffror (jag kom ju ihåg att stämpla veckonumret med dem) men eftersom jag glömde det skrev jag dit dem själv. För mig personligen gör det inget att dagarna är på engelska. Jag tyckte att textstilen var så fin och passar mig så bra. Och i setet, som ni ser en del av materialet jag använt och som listat sist i inlägget, så finns det hur mycket fint som man kan använda, både i sin BuJo men även på kort och layouter. Det är endast fantasin som sätter gränser.

Ett häftstift fick symbolisera de saker jag redan vet är inbokade i veckan. Dock ville jag inte använda hela dagen för dem så jag valde att stämpla dit två st/dag.

Så på detta uppslag ser man att de pennor jag använt för att färglägga har gått genom pappret och syns på baksidan. Inte mycket att göra något åt. Jag skulle tänkt på det innan då jag aldrig använt de pennorna innan detta tillfälle. Ett tips är att testa pennorna på sista eller näst sista sidan i anteckningsboken för att se hur mycket de blöder genom pappret. Skriv gärna namnet på färgpennan så att du kanske kan visa andra vilka du rekommenderar och inte.

Att göra-listan för veckan är ett måste för mig. Och där får varje häftstift stå för en sak.

En sak du undrar, eller tycker, är om inte magnoliastämpeln är lite för stor? Jo, det kan hända. Jag har testat här. Jag vill använda mig av fler motivstämplar i min BuJo bara för att smycka den. Man måste inte färglägga men jag ville testa. Det kan vara så att den är för stor, eller att jag bara stämplade den för högt upp. En liten varning. Det är inte lätt att stämpla ett motiv mitt i ett uppslag. Man måste trycka lite extra hårt och se till att uppslaget är ordentligt uppvikt så att stämpeln når så långt in i mitten som möjligt. Jag lyckades inte med detta på första uppslaget, men bättre på andra. Samtidigt vill man inte trycka till för hårt när det är clearstamps då dessa är lite ”ömtåligare” än gummistämplar och det kan lätt bli för tjocka linjer och upplevas som suddigt. I mitt fall på första uppslaget handlade det om att jag inte tryckt överallt på motivet och försökte stämpla det igen. Det är därför det är lite dubbelt. 😀

Sammanfattning:
1. Du väljer själv hur du vill att din BuJo ska se ut och vad du vill skriva i den. Det finns inget rätt och fel.
2. Sök på Facebook efter Bullet Journal-grupper. Där kan du oftast hitta svar på eventuella frågor om vilken anteckningsbok och pennor som inte blöder genom pappret.
3. För att få uppslag och idéer, kolla på Instagram och Pinterest, men kom ihåg att det är lätt att fastna och tiden springer iväg.
4. Glöm inte att testa dig fram till vad som passar dig bäst. Eller kanske är det att variera veckorna som är roligast.
5. Leta fram stämplar och washitejper som du kanske inte använt på länge men som nu är perfekta för din BuJo.
6. Detta är inte något som ska behöva kosta mycket. Titta vad du redan har hemma.
7. Jämför dig bara med dig själv. Om du inte kan rita, stämpla istället. Kan du rita, rita på. Doodla.
8. Ha alltid din BuJo i närheten för man vet aldrig när man behöver anteckna något viktigt.
9. Tips är att i början av din BuJo ha en sida eller ett uppslag för varje månad. Där kan man då skriva in saker man vet ska göras men en bit längre fram en vecka, som t ex en konsert, läkarbesök, m m.
10. Är du en person som älskar att ha koll på när dina nära och kära fyller år men inte kan datumen i huvudet? Varför inte göra ett uppslag om det, eller skriva in det på månadssidan?!. Själv har jag ett uppslag där varje datum har en rad på vänstersidan. På högersidan skriver jag födelsedagar och mer allmänna saker som behöver göras under månaden men som inte är datumbestämt.
11. Ha kul! Det är det viktigaste.

Material från Rozzanscrap:

* washitejpset
* anteckningspenna
* magnoliastämpel
* stämpelset

Lämna ett svar